fredag den 30. marts 2012

Fuldkornsrugbrød (lyst)

Siden jeg begyndte at bage rugbrød, i stedet for at købe hos bageren, har jeg prøvet lidt forskellige opskrifter. Jeg forsøger for alt i verden at undgå surdej, da jeg ikke er ret stor "fan" af den 'sure smag' det giver i brødet.

På min vej rundt i alle mulige opskrifter, kom jeg forbi nedenstående opskrift, som findes i "Go' mad, let at lave". Umiddelbart virker brødet ikke specielt "rugbrøds-agtigt", men det er bare en rigtig god opskrift, som jeg varmt kan anbefale.

Hvis man vil undgå at skulle bruge to dage på at bage brødet, kan man evt koge rugkernerne, i stedet for at sætte dem i blød.


Fuldkornsrugbrød

Dag 1:
125 gram knækkede eller skårne rugkerner
2 dl kogende vand

Dag 2:
30 gram gær
½ dl lunkent vand
2 dl kærnemælk
udblødte rugkerner
2 spsk rapsolie
250 gram rugmel
2 tsk salt
250 gram sigtemel

Pensling: Vand, drys evt med sesamfrø eller lign.

Dag 1: Hæld kogende vand over rugkernerne, og lad dem stå og trække (tildækket) til næste dag.

Dag 2: Rør gæren ud i lunkent vand.
Tilsæt kærnemælk, udblødte rugkerner, olie, rugmel og salt, og slå dejen sammen.
Ælt dejen igennem på bordet med sigtemel, til den er blank og smidig.
Sæt dejen til hævning i en skål (et lunt sted) i cirka 1 time.

Slå dejen ned, og ælt den godt igennem.
Form dejen til et brød, og læg det i en smurt form (1½ liter).
Lad dejen efterhæve i en lille times tid.

Prik brødet godt igennem med en stege-nål eller lign, og pensl med vand.
Drys evt sesamfrø eller lign over brødet.

Forvarm ovnen til 200 grader (alm ovn). Bag brødet på nederste ribbe i cirka 60-70 min.

Brødet egner sig ikke til frysning (det smuldrer).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar