Første gang jeg skulle afprøve opskriften, gloede jeg temmelig skeptisk på ordet "kulør", og kom derfor ikke ret meget i. Men efterfølgende er jeg begyndt at komme endnu mere i, så rugbrødet kommer til at få den mørke, kendte "rugbrødsfarve".

Jeg har eksperimenteret med at smøre formen med flydende margarine, og drysse med sesam - det ser rigtig flot ud, og smager også godt. Derudover kommer jeg over dobbelt så mange kerner i, end den oprindelige opskrift lød på - det kan man også variere, alt efter hvor glad man er for kerner.
"Rugbrød a la Jette" - 2 brød
500 gr. rugmel
500 gr. grahamsmel
blandede kerner efter behov (ca. 400 gram, jeg bruger gerne solsikke, græskar, knækkede hvedekerner...)
9 dl vand
25 gram gær
lidt salt, sirup og kulør
- gær røres ud i vand med sirup (cirka 1 spsk) og kulør (efter behov)
- alt andet tilsættes og æltes sammen minimum 10 min i røremaskine
- forme fyldes ¾ op, og hæver til det når kanten (cirka 1½-2 timer)
- husk at prikke brødet godt igennem med en kødnål eller lign flere steder (helt i bund)
- efter hævning, prik brødet godt igennem igen, og pensl med vand
- drys evt sesamfrø eller lign på, inden brødet sættes i en kold ovn
- bages ca. 1 time ved 200 grader
- tag brødet ud af formen efter endt bagning, og læg det med bunden opad i den slukkede ovn
- luk lågen, og lad brødet stå i den lune, slukkede ovn i cirka 20 minutter
500 gr. rugmel
500 gr. grahamsmel
blandede kerner efter behov (ca. 400 gram, jeg bruger gerne solsikke, græskar, knækkede hvedekerner...)
9 dl vand
25 gram gær
lidt salt, sirup og kulør
- gær røres ud i vand med sirup (cirka 1 spsk) og kulør (efter behov)
- alt andet tilsættes og æltes sammen minimum 10 min i røremaskine
- forme fyldes ¾ op, og hæver til det når kanten (cirka 1½-2 timer)
- husk at prikke brødet godt igennem med en kødnål eller lign flere steder (helt i bund)
- efter hævning, prik brødet godt igennem igen, og pensl med vand
- drys evt sesamfrø eller lign på, inden brødet sættes i en kold ovn
- bages ca. 1 time ved 200 grader
- tag brødet ud af formen efter endt bagning, og læg det med bunden opad i den slukkede ovn
- luk lågen, og lad brødet stå i den lune, slukkede ovn i cirka 20 minutter
Ingen kommentarer:
Send en kommentar